Wat ervaar je / wat mag je nadien
  • ESSENTIE LASIK: ER WORDT EEN FLAPJE GEMAAKT - DE LASER SLIJPT HET OOG BIJ - NADIEN WORDT HET FLAPJE TERUG TOEGELEGD

  • MEER DETAIL: MET EEN OOGKLEM WORDEN DE OOGLEDEN OPEN GEHOUDEN

  • EERST WORDT EEN ZUIGPLAATJE AANGEBRACHT

  • HET SNIJMACHINE RIJDT OVER HET HOORNVLIES EN SNIJDT EEN FLAPJE

  • HET FLAPJE WORDT OPENGEKLAPT

  • KIJK GEDURENDE 10 A 30 SECONDEN NAAR HET LASERLICHT

  • DE LASER SLIJPT DE BRILCORRECTIE IN HET OOG

  • OOK AL BEWEEGT HET OOG, DE LASER KAN DE BEWEGINGEN VOLGEN

  • EINDRESULTAAT

PRAKTISCHE LEIDRAAD BIJ EXCIMER LASER BEHANDELING

U zult normalerwijze weer kunnen vertrekken na anderhalf uur 

WAAR

ST-Martens-Latem 
X. De Cocklaan 68.3 – 9830 Sint- Martens-Latem

* Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor patiënten achter het gebouw  nr 68 (genummerd met LRC 001 tot LRC 008) 
* Indien u onverwacht belet zou zijn, kunt u de dokter bereiken in het centrum op volgend telefoonnummer: 09.2812080

CONTROLE AFSPRAAK  

Meebrengen 1.500 €   per oog
De controle afspraak gaat altijd door de volgende dag,  in de Deken Darraslaan 85 – 8700 Tielt

PROCEDURE

 1 WEEK VOORDIEN

  Zachte contactlens uit, aan het oog dat zal geopereerd worden (opm: een harde lens moet 2 weken voordien uitgelaten worden) . Kan je de lenzen langer vooraf uitlaten, is dat een voordeel.
 
DE DAG VOORDIEN

Haal alle nodige medicatie, die u voorgeschreven werd: Tobradex (ontsmettend en ontstekingsremmend), Aculare oogdruppels (pijnstillend) / Vidisic ooggel (smerend – tegen droge ogen) . Chauffeur aanspreken, die u morgen kan brengen. Zelf mag u niet rijden na de behandeling ! Geen make-up meer   
 
DE DAG VAN DE OPERATIE

2H  voor uw afspraak: niet meer eten (drinken mag wel) /  douche nemen en haar wassen
in het lasercenturm: 1/4H  voor de ingreep zult u een Temesta expidet krijgen, die u onder de tong moet laten  smelten (maakt u kalm en mogelijks wat suffer:  niet zelf auto rijden na de ingreep !!)

*   MEEBRENGEN naar operatiezaal  : ongeopend Aculare + Tobradex flesje // de procedure  duurt ongeveer drie kwartier // mogelijks zijn er echter wachttijden, gezien ook nog andere patiënten moeten behandeld worden
 
TIJDENS DE OPERATIE  (duurt ongeveer een half uur)

Uw oog zal verdoofd worden met een viertal oogdruppels.
Een ooglidsperder zal uw oogleden open houden, zodat u niet onverwacht gaat knipperen.
Die ooglidsperder gaat u wat voelen, omdat de oogleden niet verdoofd zijn.
Probeer goed beide ogen open te houden zonder dicht te knijpen.
U zult eventjes midden in een groen licht moeten kijken, om het midden van uw oog te bepalen.
De dokter zal dan een klein toestel aanbrengen om het flapje te snijden.
Omdat dit zich nogal stevig vastzuigt, zal de druk in uw oog verhogen.
U zal daarvan merken dat uw zicht donkerder wordt (en mogelijks zelfs verdwijnt: “alles is zwart”) en u zult een drukkend gevoel ervaren (dat normalerwijze niet echt pijn doet).
Na het snijden van het flapje (+- 25 a 30  seconden) , zal uw zicht terug komen en zal u wederom gevraagd worden van centraal in het licht te kijken en dit zal u dan 20 seconden a 1 minuut moeten volhouden (tijdsduur afhankelijk van de graad van de bijziendheid).
In die periode zal de laser geactiveerd worden: U zult een  licht knetterend geluid horen en mogelijks ook een wat speciale geur ervaren.
Dit is te wijten  van het verdampen van een deel van uw hoornvlies, en dit is helemaal normaal. Nadien zal de dokter het flapje terug leggen en goed drogen.
Dit duurt een drietal minuten.
Daarna zal de ooglidsperder uitgenomen worden. Het is belangrijk van dan niet hevig de ogen toe te knijpen. Als alles technisch goed ging bij het eerste oog, wordt het tweede oog in dezelfde procedure gecorrigeerd. Nadien zal u  45 minuten moeten wachten en zal gekeken worden of het flapje mooi op zijn plaats bleef.
 
NA DE OPERATIE

dag zelf : u zult slechts weinig pijn voelen. Eventueel kan u een pijnstiller nemen, zoals Perdolan of Dafalgan. Als uw oog plots vrij veel pijn doet, moet u dringend uw oogarts raadplegen (best binnen het uur !). Tips: best niet al teveel rondkijken en de 2 ogen toe houden. Luister wat naar muziek bvb. Indruppelen: Aculare oogdruppels om de pijn te stillen  + Tobradex (ontsmetting + remmen van ontsteking) + Vidisic ooggel (smerend) 4 X /d (dwz: +- om het uur) . Het is zeer belangrijk om niet tegen het oog te komen tijdens het druppelen. Kijk daarom omhoog, terwijl iemand anders het onderste ooglid naar onder trekt en een druppeltje laat vallen op de binnenkant van het ooglid.  Dat uw oog traant kan geen kwaad. Tranen zijn trouwens een goede ontsmetting !  Absoluut verboden om in het oog te wrijven  (anders wrijft u de het flapje los) !  Het is normaal dat u uw oog nog niet goed kunt openhouden. Een zonnebril helpt   tegen de normale lichtschuwheid. Soms kan het zijn, dat de oogarts een contactlens aanbrengt. Probeer niet zelf deze lens te verwijderen bij problemen, ook al hebt u ervaring. Het verwijderen van de lens moet gebeuren door uw oogarts. Het vraagt immers een heel speciale techniek, opdat het gesneden flapje niet weer los zou komen. Rode vlekjes op het witte gedeelte van uw oog, komt zeer frequent voor en is te wijten aan opengesprongen adertjes (zelf veroorzaakt door het zuigsysteem). Deze vlekjes zullen nog +- 1 maand aanwezig blijven maar zeker verdwijnen  !
 
NADIEN

 CONTROLE SCHEMA

 na 1 dag /  na 1 week om te zien of er geen infectie ontstaat en om te zien of er niks onder de flap groeit. Na enkele weken  wordt het andere oog geopereerd, als dit niet samen met het andere oog geopereerd werd / na 3 maand om het eindresultaat te zien en om te bepalen of er moet bijbehandeld worden. De eerste dag, na de operatie,  is meestal het zicht reeds vrij goed, behalve als er sprake is van droge ogen (gaat meestal gepaard met een lichte irritatie). Dan gebruikt u best meer Vidisic ooggel !  Het lezen is altijd het moeilijkste, omdat er de eerste dagen wat overcorrectie is en omdat er ook wat contrastverlies is !
 
DRUPPELSCHEMA
 
Tobradex: 4X/d gedurende 1 week, telkens gevolgd door Vidisic ooggel. Meestal wordt dit na die week  gestopt. De 1° 2 dagen moet u ook Aculare oogdruppels gebruiken 4 X/dag. Bij irritatie of droogtegevoel moet u Vidisic ooggel verder gebruiken gedurende 1 a 3 maand.   Droge ogen is immers een frequent voorkomend ongemak na de ingreep, omdat de zenuwvezeltjes van het hoornvlies doorgesneden werden, bij het maken van de flap. Die zenuwvezels bezorgen  het oppervlak van het hoornvlies  voedende substanties. Als  die wegvallen droogt het hoornvlies veel sneller uit. Gelukkig recupereren die zenuwvezels in +- 1 maand tijd ! Dan is dat euvel  meestal snel van de baan
 
ALGEMENE TIPS

1 WEEK LANG :  geen make-up / oppassen voor wrijven in het oog (o.a na douche)/ oppassen voor besmetting: geen zeep gebruiken rond het oog / geen sport beoefenen (omwille van het gevaar om modder of een tak in het oog te krijgen)  / niet zwemmen

2 WEKEN LANG :  een schelp of een beschermbril dragen 's nachts tegen het wrijven. 

1 MAAND LANG :  zonne bril dragen bij fel zonlicht / liefst een maandlang niet zwemmen  - alleen de eerste weken is het echt verboven

8 WEKEN LANG : sterk wrijven in het oog moet  absoluut  vermeden worden

* Als slechts 1 oog geopeerd werd: omdat uw glas aan de geopereerde kant te sterk zal zijn, wordt dit best door uw opticien verwijderd / Indien u een sterke brilcorrectie draagt (meer dan -3) zal het verschil tussen beide ogen te groot zijn en zult u niet comfortabel uw bril kunnen dragen. Het nog te opereren oog kan dan gecorrigeerd worden met een wegwerp-contactlens  (kan dag en nacht  gedragen worden) . Deze moet u wel 1 week voor de ingreep aan het andere oog verwijderen.
 
EVOLUTIE VAN HET ZICHT

de eerste dag na de operatie ziet u normalerwijze reeds behoorlijk (weliswaar nog wat contrastverlies: "soft focus", cfr de foto's van David Hamilton). Lezen en nachtelijk auto rijden is altijd het moeilijkst. Daarna gaat uw zicht progressief beter worden. Mogelijks kan het zicht de 2° a 3° week iets verminderen, door herstelprocessen in uw oog. Daarna wordt het weer geleidelijk beter tot aan de derde maand. Een lichte evolutie nadien blijft steeds mogelijk. Na 6 maand is het resultaat, als definitief te beschouwen. Indien na 1 a 3 maand zou gemerkt worden, dat de bijziendheid onvoldoende gecorrigeerd werd of overgecorrigeerd werd, kan een bijkomende behandeling uitgevoerd worden. Het flapje kan zonder al te veel moeite weer losgemaakt worden met een naaldje, en de genezing verloopt meestal analoog aan de eerste behandeling (mogelijks iets meer irritatie omdat de snijrand wat onregelmatiger is). Een verbeteringsoperatie is echter slechts zelden nodig (minder dan 10 % van de gevallen). Soms kan het ook zijn dat er in het snijvlak wat vertroebelingen ontstaan. Dit kan ook een reden zijn om het flapje weer open te maken. Het flapje open maken kan relatief gemakkelijk de eerste  12 maanden na de  operatie.
 
OPMERKING

Uw dokter is bereikbaar op volgend telefoonnummer: 051.403664  (of GSM: 0495.175.393).  Best belt u onmiddellijk als u pijn zou krijgen of als uw zicht plots zou verminderen