Sinds 2006 kan goniolaser ook gebeuren met Yag laser ipv met Argon laser. Dit noemt men selectieve lasertrabeculoplastie: “SLT”.
Dit geeft volgende voordelen: -yag laser heeft de betere golflengte en een kortere puls. Zo wordt 6000 keer minder energie gebruikt om het zelfde resultaat te bereiken. Op die manier worden selectief de pigment cellen getroffen zodat de uitvloei van vocht beter kan, zonder de omgeving te "verbranden". Men spreekt daarom bij SLT ook wel eens van “koude laser”. Op die manier kan de uitvloei van vocht beter met een minimum aan schade. Daardoor ontstaat er minder reactie in de weefsels. Op korte termijn geeft dit : minder ontsteking , minder tijdelijke drukstijging en minder verkleving in de voorkamerhoek . Op lange termijn maakt dit dat de SLT herhaald kan worden (weliswaar met iets minder resultaat dan bij de eerste behandeling) wat niet zo goed mogelijk is bij goniolaser met argon laser ! Ook operatie- resultaten worden bij SLT niet in het gedrang gebracht !
Wanneer laser doen ?
-
Als druppels onvoldoende helpen
-
Als druppels teveel nevenwerkingen hebben
Het effect van SLT is te vergelijken met de krachtige prostaglandine –remmers zoals Xalatan , Travatan en Lumigan. Die druppels geven echter een aantal nevenwerkingen: roodheid van het oog / wimpergroei. Omdat SLT zo veilig is, zijn sommige dokters daarom geneigd eerder laser behandeling toe te passen dan een prostaglandine remmer te gebruiken. Het is bovendien bekend dat nogal wat patienten hun druppels af en toe vergeten aan te brengen met alle gevolgen van dien .
Daarom kan laser ook overwogen worden in volgende gevallen :
-
Bij ontdekken van glaucoom: jonge patienten kunnen kiezen voor laser ipv dagelijkse oogdruppels.
-
Indien onvoldoende drukdaling met 1 oogdruppel : Ipv over te gaan naar een tweede soort druppel, kan ook gekozen worden voor laser
Hoe?
Behandeling van voorkamer hoek kan met een speciaal contactglas :