GLAS »
GLAS OF KUNSTSTOF

EEN BRIL IS NIET TE MIN VOOR EEN OOGARTS

De eenvoudigste oplossing voor veel oogproblemen is een bril . Glazen hebben soms mogelijkheden, die contactlenzen  of chirurgie niet hebben.  We kunnen  dat bespreken tijdens een consultatie.  U  kan die vastleggen door clicken op de onderstaande rode link: 


EERSTE VRAAG :  GLAS OF KUNSTSTOF ? 


Sinds de middeleeuwen kent men “minerale glazen” (kortweg: “glas” ) die uit silicium (=een mineraal) houdend zand bereid wordt. Sinds de opgang van de organische scheikunde kan men de laatste decades ook kunstmatig glas maken, met zeer goede optische kwaliteiten. Men spreekt oneerbiedig van "plastic" glazen. Beter spreekt men van glazen uit "kunststof" of "organische" glazen.

 
 WAT ZIJN DE GROTE VOORDELEN VAN KUNSTSTOF T.O.V MINERALE GLAZEN? 

1) KUNSTOF GLAZEN ZIJN MOEILIJK BREEKBAAR: :
Nut:
    - ze worden gebruikt voor delicate montages (o.a glasbrillen, waar geen montuur meer gebruikt wordt).
    - kinderen doen wilde dingen. Best nemen ze daarom glazen uit kunststof: Deze  glazen breken immers bijna nooit, zodat hun ogen niet beschadigd kunnen worden door glas-splinters. Omdat iedereen wel eens een ongevalletje overkomt vroeg of laat, kiezen ook volwassenen best voor kunststof glazen 

2) KUNSTOF GLAZEN KUNNEN MET EEN VERKLEURENDE LAAG AFGELEVERD WORDEN. Zo zijn ze mooier en sneller dan de minerale glazen die verkleuren. Bovendien worden ze ook weer helemaal helder, wat een belangrijk voordeel is !
 
3) KUNSTSTOF IS LICHTER : voor personen met hoge dioptrieën, sporters, mensen met gevoelige neusjes, etc.

 
OPMERKING n.al.v het gewicht van de correctie: Ideaal is de combinatie van organische glazen met een titaniummontuur. Dit type metaal is heel licht en uiterst sterk. Bovendien heeft het ook een hoge flexibiliteit (zeker bij "titanflex"-monturen), zodat dit het veiligste montuur is voor sporten of beroepen waarbij de bril het hard te verduren krijgt. Ook voor kinderen is dit ideaal !

 
 WAT ZIJN DE KLEINE NADELEN T.O.V MINERALE GLAZEN? 
 
1)       Ze zijn iets duurder
2)       Ze zijn iets dikker (terwijl ze nochtans veel lichter wegen ! )
3)       Ze hebben niet zo’n groot sterkte –bereik, hoewel ieder jaar het verschil met glas kleiner wordt !
4)        Kunststof krast gemakkelijker dan glas ! Alle kunststofglazen worden daarom tegenwoordig
bijna standaard voorzien van een krasbestendige laag. Dit maakt ze bestendig tegen krassen, maar
echter niet krasvrij ! Daarom is het nodig steeds op te passen voor krassen:
-    nat reinigen : dwz gebruik altijd de speciale spray's of vochtige doekjes. Microfiberdoeken zijn hier ook voor geschikt: door een heel fijne weefselstructuur beschadigen ze het zachte oppervlak van kunststofglazen niet.
-    Uw bril in een etui te stoppen wanneer U hem niet nodig hebt. Leg de bril nooit op de glazen, dit maakt krassen.

 
 VERSCHILLENDE TYPES KUNSTOFGLAZEN 
 
 A)   Volgens hun brekingsindex (= een getal die aangeeft hoeveel het licht gebogen wordt door het glas - hoe meer het licht gebogen wordt, hoe dunner en mooier het glas kan zijn). Een verschillende brekingsindex wordt bekomen door de samenstelling v/h glas lichtjes te wijzigen. Standaard (of onverdunde) glazen hebben een brekingsindex van 1.5 (= CR 39). Verdunde glazen hebben een brekingsindex van 1.55, 1.59, 1.6, 1.67 of 1.71. Dunner is mooier maar moeilijker, omdat er vervormingseffecten kunnen ontstaan op zij !
 
 B)   Volgens het soortelijk gewicht   ( " sg " ) van het materiaal. Het lichtste glas is "polycarbonaat", met een sg van 1.2. Het soortelijk gewicht van andere types varieert van 1.23 tot 1.36, wat nog altijd heel licht is in vergelijking met minerale glazen (sg 2.4 tot 3.6).

 
 WELK KUNSTOF GLAS MOET U KIEZEN?
 
Het spreekt voor zich dat een dunner glas mooier is maar ook duurder (gezien de research), vooral de glazen van 1.7 ! Polycarbonaat leek lang de beste keuze, omwille van zijn gewicht, maar de ontspiegelingslagen op dit glas stellen regelmatig problemen. Na rijp beraad raden wij daarom glazen van 1.67 (bvb het merk Stylis ) aan, als beste keuze.     
Eerst en vooral is het  een sterk verdund glas dat kan verkregen worden aan de prijs van een polycarbonaat , weliswaar binnen een bepaald stockbereik (+6 tot -8 dpt). Prijs/kwaliteit scoort dit type het hoogst. Is Uw brilsterkte hoger dan nog is een "Styliskeuze" heel verstandig, nl hoe hoger de dioptrieën, hoe sterker de verdunning moet zijn. Stylisglazen zijn asferisch, wat een beter zijzicht geeft en   ze ook vlakker, en dus mooier, maakt. Dit laatste wordt vooral op positieve glazen toegepast, omdat daardoor de randen v/h glas nog dunner worden. 
 
 OPMERKING: Ontspiegeling is standaard op verdunde glazen, omwille van het esthetisch effect. Ontspiegeling zijn in feite verschillende lagen die op het glas worden aangebracht, opdat de verschillende golflengtes v/h licht worden uitgeschakeld. Zo heeft men geen last meer van de vervelende weerspiegelingen op de glazen.