"Langdurig prikkende en branderige ogen"
  • KLACHT: PRIKKEND GEVOEL

  • KLACHT: PIEKEN EN BRANDEN

  • BEHANDELING: KUNSTTRANEN

OOG EN DROOG                            
                             

OORZAAK VAN DROGE OGEN

Met de leeftijd wordt de traanproductie minder groot of wordt de traankwaliteit (= het vastkleven van de tranen) slechter.
Mensen met reuma of schildklierlijden hebben sneller last (gezien die ziektes ook de traanklier aantasten).
Ook vrouwen krijgen rond de menopauze geregeld last omdat de vrouwelijke hormonen (dienen o.a om de slijmvliezen te smeren) wegvallen.

Contactlenzen dragen kan soms tot droge ogen leiden, alhoewel dit meestal een tijdelijk fenomeen is.
Tranquilizers ("zenuwpillen"), anti-allergie medicatie, waterafdrijvende  en bloeddrukverlagende middelen induceren ook een opdrogend effect.

Indien deze medicatie kan verminderd worden, komt dat de oogklachten ten gunste.
Aandachtig werk dichtbij (o.a beeldschermwerk) maakt dat je te weinig knippert  en zo kunnen je ogen ook droger aanvoelen 's avonds. Ook bepaalde huidaandoeningen (eczema/ droge huid), diabetes, airco/chauffage en ontstoken oogleden kunnen droge ogen geven !


GEVOLG

Door de slechte kwaliteit (en niet zozeer door een tekort aan tranen) spoelen de tranen te snel naar het afvoersysteem en ontstaan er droge plekjes op het hoornvlies.
Hierdoor ontstaat een brandend, irriterend gevoel  ("zand in de ogen").
Als reactie gaat de traanklier meer tranen produceren maar gezien de gebrekkige kwaliteit van de tranen helpt dit niet veel.

Zo kan je de indruk hebben dat het oog te vochtig staat, alhoewel het oog eigenlijk lijdt door droogte.
Zelden kunnen de droge plekjes zo opvallend worden dat ze gaan interfereren met het zicht.
Nog zeldzamer komt besmetting van de droge plekjes voor en kan er een zweertje ontstaan.
Dit leidt dan soms tot blijvende littekens.  Beide problemen maken echter wel een rigoureuze behandeling noodzakelijk.

BEHANDELING

Niet wrijven. Geen water in de ogen aanbrengen !
Wel frequent KNIPPEREN (1X/10sec), eventueel een tijdje de ogen sluiten.
BAKJES WATER OP DE VERWARMING zetten, vooral in de winterperiode.

Eventueel een verdamper kopen, vooral als gemerkt wordt dat in een vochtige omgeving (bvb na een warme douche in de badkamer) de ogen aangenaam aanvoelen. Ook goede OOGLIDHYGIENE is aangewezen : 's morgens alle korstjes aan de basis van de wimpers wegwrijven. Irritatie betekent geregeld lichtschuwheid.
Verkleurende brilglazen kunnen dan ook helpen omdat ze het licht temperen. Prikkelende stoffen (zoals roken) worden best vermeden. 

De belangrijkste behandeling bestaat uit KUNSTTRANEN.
Er bestaan 4 soorten op basis van  werkingsduur (en daaraan gerelateerde kostprijs) : waterige druppels (=  Bvb Blink (flesje of unidoses) / Lacrystat is goedkoper als u maar weinig druppels nodig hebt), waterige gel (Cellumed, PVP comod, Oculotect),  geldruppels  (=in tube (Vidisic of Lacrinorm) of  flesje (Ocugel/Systane)  of wegwerpflesjes (Ocugel Monodoses, Lacrinorm F UD–ideaal voor sporadisch gebruik)) en  "supergel" (=op basis van hyaluronzuur// werkt het langst–is duurder // vb:  Hyaldrop, Hyabak, Oxyal of Blink contacts (flesje of wegwerpflacon)) !

Kunsttranen zijn geen medicamenten, maar het zijn oogdruppels met slijmachtige bestanddelen, die maken dat de tranen beter kleven op het hoornvlies.
Kunsttranen dienen frequent aangebracht te worden (4 a 6-maal per dag tot zelfs 1 druppel per uur of nog frequenter).
Gulden regel hierbij : Irritatie betekent dat u te laat bent met de druppel. Krijgt u bijgevolg het irriterend gevoel bij TV-kijken, dan dient u te druppelen VOOR u TV kijkt !

U dient zelf te bepalen hoeveel druppels u nodig hebt (aan de hand van bovenstaande gulden regel).
Indien u tevreden bent van de kunsttranen, kunt u een nieuw flesje of tube halen bij de apotheek zonder voorschrift (nog een bewijs dat kunsttranen geen medicatie bevatten). Indien u maar weinig tevreden bent, kan uw oogarts u een ander soort kunsttranen voorschrijven. In het begin is het soms zoeken naar het juiste product: De tranen bestaan immers uit 3 verschillende lagen: bovenste vetlaag die verdamping tegen gaat   middenste waterlaag, die de dikste is en onderste mucine laag die zorgt voor de vastkleving van de tranen. Naarmate de ene of de andere laag aangetast is moet soms een andere druppel gegeven worden !   Soms kunnen de bewaarmdidelen van de druppels niet verdragen worden !

Een flesje oogdruppels is 1 maand bruikbaar, tenzij u het in de frigo bewaart, net houdt en slechts af en toe gebruikt. Dan mag u het leeg gebruiken ! Zelf leren druppelen is belangrijk (gebruik een spiegel !).  
U bent dan niet afhankelijk van andere personen !
Als de irritatie toeneemt en als u ze zelf niet onder controle krijgt met meer druppelen, komt u best op controle. Een kuur met sterkere ontstekingsremmende oogdruppels, kan dan verlichting brengen. 

's Morgens of 's nachts irritatie betekent dat het oog 's nachts droog stond. Dit kan verholpen worden met "kunsttranen-zalf":  Duratears oogzalf of Vitapos oogzalf, aan te brengen voor het slapen (1 cm zalf in de onderste ooglidzak. Geldruppels 's avonds kunnen soms ook volstaan. Vooral Liposic zou nuttig zijn ! Andere tips: slaap 8 H/d / drink voldoende / rustpauzes om het half uur bij computerwerk !


DROGE OGEN  :  Meestal geen ernstige ziekte maar een frequent voorkomende vorm van irritatie, die soms een jarenlange behandeling noodzaakt met gelukkig totaal schadeloze kunsttranen !

OPBOUW TRANENFILM



PLUGS VOOR DROGE OGEN