GLAS » VERKLEUREND »
verkleurende glazen zijn zo gemakkelijk
  • VERKLEURENDE BRILGLAZEN: ZO MAKKELIJK!

  • VERKLEURENDE BRILLEN: OOK GOED BIJ SPORT!

  • VERKLEURENDE GLAZEN PASSEN ZICH AAN DE LICHTOMSTANDIGHEDEN

  • DE AANPASSING GEBEURT IN EEN PIGMENT-LAAG DIE OP HET GLAS AANGEBRACHT WERD

  • DE GLAZEN KUNNEN ZICH NIET AANPASSEN ACHTER GLAS

  • DE GLAZEN WORDEN IN 30 SECONDEN DONKER EN IN 20 MINUTEN WEER KLAAR

  • VOORAL HET TRAGER KLAAR WORDEN KAN SOMS PROBLEMEN GEVEN

WERKING

Het glas wordt donker of klaar volgens de lichtintensiteit, en dit door in het glas aangebrachte pigmenten. De UV-straling maakt namelijk dat die pigmenten veranderen en zo het glas donker kleuren. 

NUT

Het oog  regelt de lichtinval door het kleiner of groter maken van de pupil, zoals de diafragmawerking van een fototoestel. Dit vraagt een inspanning van het oog.  Met verkleurende glazen  moet uw oog minder inspanning opbrengen om zich te beschermen tegen de lichtinval. Aldus wordt uw oog minder vermoeid. Zo hebt u geen tweede bril meer nodig, die dient als zonnebril! 
Verkleurende glazen kan je al of niet met een basis tint nemen. Een basis-tint kan nuttig zijn in volgende omstandigheden : bij computerwerk, bij hoofdpijn, oogvermoeidheid en irritaties!

PROBLEMEN

SNELHEID
De snelheid van verandering tussen donker en klaar is heel belangrijk, omdat de lichtintensiteit constant veranderd (bij binnen gaan of als de zon verdwijnt). Een goed fotochromatisch glas heeft ongeveer 30 seconden nodig om donker te worden en ongeveer 2 minuten nodig om voor de helft weer klaar te worden. Pas na 20 a 30 minuten is de bril weer zo helder mogelijk!  


GEEN VERKLEURING ACHTER GLAS

Omdat vensters en autoruiten het ultraviolet licht afschermen, verkleuren de glazen achter glas niet. 
Chauffeurs dragen daarom best een echte zonnebril of kopen  een bril met bijhorende clip!Wij adviseren hen graag Serengeti zonneglazen, omdat die ook het blauw licht uitfilteren, wat het contrast ten goede komt!

* Tegenwoordig bestaan er wel drivewear glazen die wel verkleuren in de auto: zie deze link


TEMPERATUURS-GEVOELIGHEID 
Bij koude (=winter) gaan de glazen meer verkleuren, wat niet altijd aangepast is. Grote hitte of grote koude of bruuske temperatuur wisselingen kunnen het kristal-proces (soms blijvend) verstoren: laat uw bril niet achter de autoruit liggen! 


SOMS GEEN EGALE VERKLEURING 
 
Kleuring in de massa zoals bij minerale glazen geven soms geen gelijkamtige kleuring, omdat het centrum dunner of dikker is bij  hoge sterktes. Oplossing: een kleurlaag aanbrengen op het glas ("TRANSITIONS GLAZEN).  Zo kon men ook kunsstof-glazen laten verkleuren . 

TRANSITIONS GLAZEN (= verkleurende kunststof glazen ) HEBBEN
NOG MEER VOORDELEN


TRANSITIONS GLAZEN zijn  de glazen, die HET SNELST, HET EGAALST EN HET DONKERST VERKLEUREN. In duistere omstandigheden worden ze ook weer snel helder, veel helderder dan voorheen mogelijk was met minerale glazen.

TRANSITIONS  GLAZEN  geven   100 % UV PROTECTIE ook als ze niet gekleurd zijn! Dit is misschien nog belangrijker. Iedereen weet dat UV een schadelijke straling is voor de huid: je kunt een verbranding oplopen en op langere termijn huidrimpels en zelfs huidkanker krijgen. De schadelijke effecten voor de ogen zijn minder bekend: op korte termijn kan je geprikkelde, rode ogen krijgen, die minder goed zien (gaande tot "sneeuwblindheid"). Op lange termijn kan UV straling versneld oogziektes geven, zoals cataract (= het troebel worden van de ooglens) en macula -degeneratie (= slijtage van het centrale deel van het netvlies, zodat lezen en details herkennen, moeilijk wordt !).

Oogartsen raden daarom aan uw ogen permanent te beschermen tegen UV-straling, vooral bij mensen, die veel BUITEN komen en bij mensen met WEINIG PIGMENT (blonde mensen, met lichtblauwe ogen). Dit geldt nog meer voor KINDER- EN TIENEROGEN
,
die nog zo helder zijn dat alle UV-straling doorgelaten wordt! Bovendien zijn kinderpupillen groter, zodat meer licht in het oog invalt! Ook outdoor SPORTERS moeten zich bewust worden van de hoge UV belasting. We denken hierbij vooral aan zij, die geconfronteerd worden met reflecties van water, zand en sneeuw. Hoe hoger en hoe dichter je naar de evenaar toe gaat om je sport te beoefenen, hoe meer UV-straling er is! OOK STEDELINGEN zouden wij sneller dan dorpsbewoners transitions aanraden. In een stad wordt je immers meer geconfronteerd met fel licht en UV, omdat het licht meer weerkaatst wordt door witte muren en grote glaspartijen !