VERREKIJKERS VERBETEREN HET ZICHT VAN GOEDZIENDEN MAAR KUNNEN OOK SLECHTZIENDEN HELPEN !
VERREKIJKERS
Met deze korte folder gaan wij u proberen wegwijs te maken in de verrekijkerswereld.
WELKE VARIANTEN BESTAAN ER ?
- VERGROTING (STANDAARD TUSSEN 7 à 10 X) : hoe groter de vergroting, des te gedetailleerder het beeld en hoe dichter het beeld lijkt te zijn. MAAR het gezichtsveld wordt kleiner.
- OBJECTIEFDIAMETER (STANDAARD TUSSEN 30 à 50 MM ): met deze term wordt de diameter van de voorste lens bedoeld. Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid invallend licht.
- PRISMAHOEK: hoe groter de prismahoek, hoe breder het gezichtsveld (regel : 1 prismadioptrie staat voor 17.5 m gezichtsveld op 1000 m). Het gezichtsveld van een verrekijker varieert tussen 120 à 150 m op 1000 m standaard. Een verrekijker wordt een "breedhoekkijker" genoemd als de vermenigvuldiging van de prismahoek en de vergroting een getal groter dan 64 geeft.
- UITTREDEPUPIL: dit is de diameter van de lichtbundel, die uiteindelijk het oog bereikt. Men kan hem berekenen door de diameters van de objectieflens te delen door de vergroting van de kijker. Het beste resultaat wordt bekomen als die diameter dezelfde diameter heeft, als die van de pupil van het oog. Weet hiervoor dat de pupil van de mens overdag een diameter heeft van 2 à 3.5 mm, maar 's nachts van 5 mm tot 7 mm kan variëren. Een nachtkijker moet dus een grote uittredende pupil hebben.Praktisch gezien kunt u besluiten dat de uittredende pupil staat voor de lichtsterkte van de verrekijker. Ook de vorm van de uittredende pupil is belangrijk. Als die eerder vierkant is, is de optische kwaliteit van de gebruikte lenzen minder perfect.
- BRILDRAGERS-OCULAIR: een dergelijk oculair geeft ook brildragers een volledig gezichtsveld. Zonder bril wordt de prestatie van de kijker echter niet minder.
- ZOOM: met een handschakelaar kan je traploos veranderen van een vergroting 6x tot 12 à 20x. Zo kan je een voorwerp gemakkelijk in het vizier nemen (met de kleine vergroting om een breed gezichtsveld te hebben), waarna je kunt vergroten om meer detail te zien.
- SCHERPSTELLING: middenas-instelling (wieltje) of een snelle drukfocus. Die laatste is handiger in gebruik, maar laat iets minder speling toe.
- COATING: een blauwe of gele deklaag op de lenzen verhindert reflectie en verhoogt aldus de lichtdoorlaatbaarheid. Ook het UV-licht wordt gefilterd. Dit werkt minder
- Vermoeiend, wat vooral nuttig is bij lange waarnemingen.
- DE BUITENBEKLEDING: rubber maakt dat de verrekijker meer stootbestendig is en maakt ook dat water en stof minder gemakkelijk in de verrekijker dringen.
- ZEEKIJKER: moet waterdicht zijn en moet gevuld zijn met een gas (bv. nitrogeen) tegen het aandampen. Ook de lichtsterkte moet goed zijn, om details te kunnen waarnemen.
WELK MODEL HEBT U NODIG ? DIT IS AFHANKELIJK VAN HET DOEL !
- Reizen : handig formaat en stootvast.
- Watersport of kijken bij schemerlicht : groot objectief.
- Vogelkijker : grote vergroting nodig.
GEBRUIK VAN UW VERREKIJKER
HOE KIJK JE DOOR EEN VERREKIJKER ?
Controleer of de dioptrie-instelschaal op nul staat.
Plaats uw verrekijker voor de ogen en draai de twee kijkbuizen naar buiten open tot u 2 beelden ziet.
Plooi nu uw verrekijker terug tot wanneer u 1 beeld bekomt. Draai nu aan de instelschroef tot u een scherp beeld ziet. Soms is dat niet naar behoren te bereiken. U kunt dan nog bijregelen met de dioptrie-instelschaal van de verrekijker aan te passen (hiervoor kijkt u best met 1 oog).
TIPS
- Laat uw verrekijker nooit op een warme plaats liggen. Door de uitzetting van glas, kan een deformatie optreden van het delicate lenzenstelsel.
- Gebruik de verrekijker niet in de regen, tenzij hij met rubber bekleed is.
- Leg uw verrekijker nooit in het zand. Dit kan aanleiding geven tot krassen. Bovendien kan het fijne zand in de verrekijker binnendringen en de optiek verstoren.
- Kijk nooit in een sterke lichtbron. Door de focusering van het licht kan immers een brandpunt ontstaan in het netvlies van uw oog, waardoor het zicht in sterke mate kan verstoord worden en dit definitief.
- Onderhoud van de verrekijker : reinig de buitenkant van de lenzen met een zuivere doek, nadat u eerst alle stof en andere onreinheden, die de lenzen kunnen beschadigen, hebt weggeblazen.
- Berg uw verrekijker na gebruik steeds op in uw draagtas (beschermt tegen vuil en stoten). Geregeld wordt een "anti-vocht" zakje bijgeleverd, dat de verrekijker beschermt tegen te grote vochtigheid. Dit kan immers de interne optiek verstoren, omwille van langdurige dampvorming.
- Demonteer nooit uw verrekijker, want u verbreekt de waarborg en u verstoort de fijne optiek, die manueel moeilijk fijn afgeregeld kan worden.