"aanval van hoge oogdruk met nauwe voorkamer"
  • DOOR ZWELLING VAN DE LENS WORDT HET REGENBOOGVLIES NAAR BOVEN GEDUWD: NAUWERE VOORKAMER

  • DE VOORKAMER KAN EXTREEM NAUW WORDEN, ZODAT ER GEEN AFVOER VAN OOGVOCHT MEER MOGELIJK IS

  • DE TE HOGE OOGDDRUK BESCHADIGT DE OOGZENUW

GESLOTEN HOEK GLAUCOOM
 
WAT?

Dit is een aandoening, gekenmerkt door de volgende 3 tekenen: pijn / rood oog / wijde pupil en wordt veroorzaakt door  snel stijgende oogdruk  (meer dan 20). Die stijging wordt als volgt verwekt: In de achterste oogkamer wordt vocht aangemaakt. Dit wordt afgevoerd in hoek van de voorste oogkamer. Hiervoor moet het vocht langs de lens sijpelen, om in de voorste oogkamer te komen. Dit wordt bemoeilijkt als de pupil gaat verwijden ('s avonds), omdat het regenboogvlies dan dichter tegen de lens komt te liggen. Daardoor blijft het vocht opgestapeld achter het regenboogvlies, zodat het gaat uitpuilen in de voorste oogkamer. De voorkamerhoek wordt op die manier nauwer.
Klik hier om naar de Belgische glaucoom website te gaan.


BEHANDELING

Bepaalde medicaties kunnen extra pupil-verwijding uitlokken: voornamelijk tegen verkoudheid  / diarree / depressie en ziekte van Parkinson. Bij patiënten, die van nature uit een nauwe voorkamer hoek hebben (klassiek bij verzienden of bij cataract, gepaard met lenszwelling) wordt die hoek helemaal afgesloten, zodat de afvoer van het kamerwater acuut in het gedrang komt, wat snelle drukstijging uitlokt,met de beschreven gevolgen. Als die druk enkele dagen hoog blijft,  kan de oogzenuw snel uitgehold worden met blijvende blindheid   als gevolg . Het is daarom belangrijk de aanval zo snel mogelijk te breken.
Voor dit probleem moet de patiënt gehospitaliseerd worden. Wij streven medicamenteuze controle na op volgende manier:
een pupil vernauwend middel , om de oorzakelijke pupilverwijding weg te werken, drukverlagende middelen, 
ontstekingsremmende medicatie.
Met deze medicatie zal normalerwijze de oogdruk heel snel normaliseren (enkele uren à 2 dagen). 

Om  nieuwe aanvallen te voorkomen  moet aan het aangetaste oog een gaatje gemaakt worden in het regenboogvlies, met YAG-laser. Zo wordt de voorkamer in verbinding gesteld met de achterste oogkamer en kan het oogvocht niet meer opstapelen achter het regenboogvlies met alle gevolgen van dien. Dit gebeurt onder druppelanesthesie. Gezien de aanwezige ontsteking kan dat soms niet zo eenvoudig en moet geregeld in een tweede instantie het gemaakte gaatje met nieuwe YAG-laser verbreed worden. Slechts zelden kan geen gaatje gemaakt worden met de laser, en moet overgegaan worden tot een operatieve ingreep.

Ook aan  het andere oog  stellen we meestal de zelfde voorbeschikking vast (=  een nauwe voorkamerhoek). Daarom wordt hier best ook preventief een gaatje gemaakt in het regenboogvlies (“iridectomie”) , met laser. Omdat hier geen ontsteking aanwezig is, gaat dit meestal zeer goed.


PREVENTIE

Broers en zussen kunnen dezelfde aanleg hebben. Je raadt hen best ook een preventief onderzoek aan bij hun eigen oogarts. Mogelijks moeten zij ook een dergelijke preventieve iridectomie krijgen !  Uw kinderen kunnen later, als ze uw leeftijd bereiken, ook het zelfde probleem krijgen !!!