Aan 40 jaar begint meestal het leesprobleem (vooral bij vermoeidheid) om onmiskenbaar aaanwezig te zijn vanaf 45 jaar;


Wat zijn de oplossingen. Het gemakkelijkste en meest voor de hand liggende is een leesbril. Als je die echter nodig hebt voor het minste dat je dichtbij wil doen wordt dat vervelend en dan zoek je naar andere oplossingen. Spijtig genoeg bestaat er geen echte oplossing maar er zijn wel verschillende lapmiddelen:


a) Het eerste wat voorgesteld wordt is lenzen, meer bepaald : dubbelzichtlenzen. Het werkingsprincipe is anders dan bij dubbelzichtglazen: het centrale deel van de lens dient om te lezen / de buitenste zone van de lens dient om ver te kijken. De hersenen krijgen zo 2 beelden binnen, maar kunnen meestal wel goed het dichtbij beeld scheiden van het verweg beeld. Hoe dan ook : Het grote voordeel van lenzen is: Je kunt het steeds vrijblijvend proberen en je kunt ze dragen wanneer ze u het meest bevallen: in uw vrije tijd, bij minder visueel veeleisende taken. Klassiek is immers bekend: auto rijden (vooral 's nachts) en veel computerwerk is niet zo ideaal met dubbelzichtlenzen. Ook mensen die voor voor ver geen correctie nodig hebben, zijn niet zo "onderste boven" van dubbelzichtlenzen, omdat ze iets voor ver inboeten, om te winnen voor dicht.


Als je na een proef, ontgoocheld bent in dubbelzichtlenzen, geef niet op: Probeer dan eens monovisie: 1 oog voor ver (liefst het dominante oog ) / 1 oog voor dicht (het gedominerde oog ). Eerst en vooral is dit goedkoper : 2/3 van de prijs. Als je het geluk hebt om goed te zien voor ver , moet je maar 1 lens dragen= 1/3 van de prijs van dubbelzichlenzen. Bovendien slagen uw hersenen er beter in om 1 oog te gebruiken voor ver en 1 oog voor dicht, dan te wennen aan een dubbelbeeld van ver en dicht. Ook dit kan je vrijblijvend proberen.


Met ouder worden kan lenzen dragen moeilijker worden omwille van droge ogen. Daarom passen we tegenwoordig standaard superlenzen toe: houden meer water vast / laten meer zuurstof door. Zijn deze superlenzen geen oplossing meer, kunnen wij nog 2 andere oplossingen voorstellen, die weliswaar meer definitief (lees= onomkeerbaar)zijn:



b) implantlenzen: onomkeerbare ingreep

omdat niet iedereen dubbelzichtlenzen verdraagt (oa door het contrasstverlies 's nachts en bij minder licht) kiezen wij , in onze kliniek, standaard voor monovisie. Dit is eerst en vooral een stuk goedkoper , maar nog belangrijker: uw optimale zicht blijft mogelijk, weliswaar met een bril. We stellen het zelfs as volgt voor: voor visueel veeleisende taken ver (autorrijden en TV kijken ) en dichtbij (computer / fijne druk) blijft een bril nodig. Op tussen afstand zou u goed moeten kunnen functioneren zonder bril en zeker beter dan u voorheen zag zonder bril. Normalerwijze moet u 80 % van de tijd zonder bril kunnen. Als u ontgoocheld zou zijn over het resultaat kunnen wij met laser nog fijn tunen, zodat u nog beter ziet ver en dicht. Indien u spijt hebt dat u niet koos voor dubbelzicht implantlenzen, kunnen in een tweede tijd nog dubbelzicht implantlenzen aangebracht worden via het "add-on" principe. Dwz: een bijkomende lens aanbrengen boven de reeds aangebrachte lens.


Sommige patienten die reeds goede ervaring hadden met dubbelzicht contactlenzen, kunnen wij ook dubbelzicht implantlenzen bieden in eerste instantie. Het visuele resultaat zal zijn zoals met contactlenzen. U moet wel rekening houden met de mogelijkheid, dat er een extra laserbehandeling nodig kan zijn als de bekomen brilcorrectie niet nul zou zijn. De dubbelzichtimplantlenzen kunnen dan niet optimaal functioneren. Dubbelzichtimplantlenzen functioneren vooral goed bij patienten, die vroeger verziend waren. Ook met dubbelzicht-implantlenzen stellen wij dat er nog soms een bril nodig is voor visueel veeleisende taken ver en dicht.



c) Kamra -inlay: omkeerbare ingreep. Met laser wordt u verte-correctie aangepast. Aan het "gedomineerde" oog wordt dan bovendien een klein zwart plaatje, zo groot als uw pupil, aangebracht. In dat plaatje zit een klein gaatje, die de diepte-scherpte van uw oog verbeterd Zo kunt u beter lezen dichtbij zonder veel te verlezen voor ver. Het is een vorm van gesofistikeerde monovisie: het gedomineerde oog wordt gebruikt om te lezen. Voorlopig passen wij deze techniek nog niet toe, omdat de resultaten nog onvoldoende bekend zijn