CONTACTLENS OP MAAT
HOE WORDEN CONTACTLENZEN AANGEPAST ?
Zoals schoenen, bestaan lenzen ook in maten. Iedereen kent zijn schoenmaat. Niemand kent echter zijn oogmaat. Die moet worden gemeten. Bij een klassieke contactlens aanpassing worden 2 punten gemeten: de horizontale en verticale kromming van het centrum van het hoornvlies (=voorkant van het oog). Met het nieuwe systeem dat wij nu beschikbaar stelt, worden maar liefst 6480 punten gemeten met behulp van 3 videocamera's en dit over een zone van 9 mm, waardoor een perfect 3-dimensionaal beeld van het hoornvlies wordt verkregen. Zo heb je een beter beeld van het oog dat je moet aanpassen. De computer kan echter nog meer! Het is immers mogelijk om met de computer uit het bestaande assortiment harde contactlenzen de best passende lens te kiezen. Of nog beter: Een gespecialiseerde contactlensfirma kan op basis van deze meting een perfect passende harde contactlens maken. Nog meer kans op een succesvolle aanpassing!
WAAROM MAATLENZEN ?
Een harde lens is te vergelijken met een bootje dat vrijuit zou moeten drijven op het traanvocht. Met een perfect effen oogbol is dat geen probleem. Maar de praktijk is anders. De oogbol is niet altijd een mooi bol met een tranenlaag op, zoals een contactlensaanpasser dat zou willen. Er zijn nogal frequent hobbeltjes en putten. Het mag zelfs gezegd worden: Geen enkele oogbol is hetzelfde. Je kunt je dan gemakkelijk het volgende voorstellen: Door de soms grillige vorm van de oogbol kan de "contactlens-boot" over de bodem schuren. Ter plaatse ontstaat soms forse irritatie of zelfs een schaafwonde. Je kunt dan wel gaan experimenteren met grotere of kleinere lenzen, maar vaak lukt het van geen kant. Dat toont de computer zelfs. Je kunt immers een standaardlens simuleren op het gemeten oog van je patiënt. Op het scherm zie je of de lens aanloopt of niet. Kan je geen standaardlens vinden, die past, dan moet je over naar een "lens-op-maat". Alleen zo kan je slim elke onregelmatigheid op de oogbol omzeilen. Omdat alle ogen verschillend zijn, wordt best vooraf gekeken welke type oog de klant heeft. Zijn de hobbeltjes en putjes niet te uitgesproken, dan zal de computer een lens uit het standaardgamma voorstellen (voordeel: snel leverbaar). Kan geen standaardlens gevonden worden, dan wordt een maatlens voorgesteld. De levertijd is 1 of 2 dagen langer, maar het comfort des te hoger. Tegenwoordig kunnen zelfs maatlenzen voorgesteld worden, zonder meerprijs. Daarom wordt nu heel wat gemakkelijker dan voorheen maatlenzen aangepast!
HOE GEBEUREN DE METINGEN ?
De patiënt wordt verzocht plaats te nemen voor een kegelvormig apparaat, dat aangesloten is op een computer. In de verte, achter kaleidoscopische cirkels, knippert een klein groen lichtje. Het toestel wordt gecentreerd op het oog. Plots flitst het licht even op en klaar is de meting. De opnamen duren nog geen twee seconden. Dan is het aan de computer om te rekenen en alle meetgegevens te verwerken tot een driedimensioneel beeld, dat de printer dan als een kleurenkaart uitprint. Het lijkt op een kaart uit een atlas waar verschillende kleuren de hoogteverschillen aangeven van het oppervlak. Dieprood betekent pieken. Hemelsblauw betekent een vlakte. Daarna kan je lenzen simuleren op het oog. Gedaan met uitproberen van alle mogelijke maten en diameters. De computer doet reeds een slimme voorkeuze, die het werk van de aanpasser duidelijk vereenvoudigt en de aanpastijd voor de contactlensdrager duidelijk verkort.
HOE KUNNEN MAATLENZEN GEMAAKT WORDEN ?
De apparatenfabriek Eyesys is er, zoals boven reeds aangegeven, in geslaagd apparatuur en software te ontwikkelen die het oog volledig in kaart brengen. Via een modemverbinding is het nu mogelijk de meetgegevens - "topografie" in het oogarts-jargon - door te zenden naar een lenzenfabriek, die met behulp van moderne perstechnieken binnen enkele dagen de ideale lens gereed heeft. De prijs is niet duurder dan normale lenzen.
Natuurlijk diende de manier van lenzen slijpen ook verfijnd te worden, om te kunnen voldoen aan de meest waanzinnige patronen. Vroeger werden lenzen vervaardigd met behulp van een diamantslijper. De hoge optische kwaliteiten werden voor een deel te niet gedaan doordat de lens moest worden gladgepolijst. Nu worden lenzen geperst, zodat de randen al gelijk vlak en rond zijn. Deze techniek levert producten met een voor het individuele oog perfecte ronding!
PROBLEMEN MET LENZEN ?
Het apparaat biedt ook nog een andere toepassing: Problemen met lenzen zijn soms te wijten aan een slechte maat van de lens: te spannend / te los. Omdat de lens het hoornvlies daardoor licht vervormd en soms zelfs beschadigd, komen er irritatieklachten. Met dit topografisch toestel kan je nu gemakkelijker die vervormingen opsporen en ook de genezing van beschadigingen aan de oogbol volgen. Sterker nog: je komt problemen op het spoor voor er klachten zijn, zodat je sneller de lens kunt verbeteren. Medisch ingrijpen is dan niet nodig.