SCLERALE CONTACTLENZEN
EIGENSCHAPPEN
Bij onregelmatige hoornvliezen (keratoconus / post laser ectasie) , kunnen vormstabiele lenzen gebruikt worden. Wanneer vormstabiele contactlenzen geen oplossing meer bieden (oa teveel verschuiven of verliezenb ) kunnen n soms sclerale lenzen gebruikt. Sclerale contactlenzen hebben diameters gaande van 15mm tot en met 23mm. De lenzen zijn gemaakt van een zeer hoog zuurstofdoorlaatbaar materiaal die de cornea in staat stelt om als het ware te ademen doorheen de lens. Doordat de lens enkel maar contact maakt met het relatief ongevoelige deel van het oog, de sclera, wordt deze lens tevens als zeer comfortabel ervaren. Zij kunnen verstevigende chirurgie (cross linking en aanbrengen van versterkende PMMA segmenten ("intacs") of hoornvliestransplantaties voor een hele tijd uitstellen .
Het aanpassen van scerale lenzen is een hooggespecialiseerde bezigheid die steeds in nauwe samenwerking van een ophtalmoloog gebeurt.
Nadelen van sclerale lenzen: Luchtbellen onder de lens kunnen zeer hinderlijk zijn. De lens beweegt ook heel weinig. Daarom moet opgepast worden met vloeistoffen die kunnen irriteren of medicatie-druppels.
ONDERHOUD
Het onderhoud is een beetje zoals harde lenzen. Twee verschilpunten zijn er wel:
Het inzetten is een uitdaging: je moet proberen geen luchtbellen te hebben onder de lens. Daarom moet je de lens volledig vullen met vloeistof voor de inzet.
Voor het uitnemen moet je soms wat duwen op de lens met het onderste ooglid zodat ze van het oog komt. Plaats het zuigertje daarom op de onderkant van de lens en niet in het midden
VEREISTE MATERIALEN
Reinigingsmiddel
: Totalcare reinigingsmiddel (of Boston Cleaner / Polyclens)
Viapack (NaCL 0.9%) voor irrigatie van de firma baxter (via apotheek te verkrijgen): dient om te spoelen. Werk liefst met een of ander klein flesje terwijl de grote fles in de koelkast bewaard wordt.
Eventueel: Blink of Hyabak als comfortvloeistof / totalcare enzyme tabletten.
GEBRUIKSAANWIJZING
Handen wassen (gebruik geen make-up of handcrème voor de manipulatie van de lenzen).
Uitnemen van de contactlens met een zuigertje. Controleer eerst of de lens op zijn normale plaats zit (zie ik nog goed ?), anders kunt u het hoornvlies beschadigen. Indien u geen zuigertje bij hebt kunt u als volgt te werk gaan voor de rechter lens: hou uw linker hand onder uw oog, plaats de wijsvinger van uw re hand tegen de buitenste ooghoek, kijk naar uw handpalm, open uw oog zo wijd mogelijk, trek met uw wijsvinger uw ooghoek enigszins naar boven en naar buiten, de lens valt in uw handpalm. Begin steeds met rechts. Zo ga je nooit de lenzen verwisselen.
Reinigen van de contactlens : Dagelijks ! Een drietal druppels, lens in de handpalm leggen en dan goed naar de randen wrijven gedurende 15 a 20 seconden met de wijsvinger van de andere hand.
Spoelen met fysiologisch serum (of zelfs Spa Reine) in een klein potje.
Het etui vullen met voldoende bewaarvloeistof. De lenzen mogen nooit droog staan. Hou rekening met het uitdrogen van de vloeistof, als u de lenzen een langere tijd wilt bewaren. Best bewaart u de lenzen met de holle kant naar boven.
's Morgens de lenzen inzetten na spoelen met fysiologisch serum om eventuele stofjes te verwijderen. Het inzetten is comfortabeler als u de holle zijde van de lens vult met fysiologisch serum of nog beter Lacrystat. Best begint u steeds met de Re lens. Zo gaat u nooit uw lenzen verwisselen.
Wat indien de lens niet op het hoornvlies terecht komt ? Eerst en vooral een geruststelling: De lens kan nooit achter uw oog terecht komen ! Techniek: Kijk in de spiegel en draai uw ogen rond zodat u de lens kunt lokaliseren. Sluit dan uw oog en plaats dan uw vinger op de plaats waar de buitenste rand van de lens zat. Via ooglidmassage kunt u de lens terug op zijn plaats duwen. Lukt dit niet, dan neemt u de contactlens best uit.
De vloeistof uit het lenspotje weggooien en het potje droog wrijven met een pluisvrije handdoek.
EXTRA TIPS
Vindt u de lens wat oncomfortabel tijdens het dragen (een droog of brandend gevoel) dan kunt u Lacrystat, Hyabak of Blink contacts in uw oog aanbrengen en dit terwijl u de lenzen draagt (vier a vijfmaal per dag, het mag gerust meer).Nog beter is een smerende gel (bvb Vidisic / Lacrinorm ea )
Vergeet niet uw etuis wekelijks intensief te reinigen , bvb met tandenborstel en (Baby)shampoo.
Lenzen 's nachts uitnemen. Steek daarom een kaartje in uw portefeuille waarop u aanbrengt dat u lenzen draagt. Bij een eventueel ongeval met langdurige bewusteloosheid kunnen de contactlenzen dan verwijderd worden. Anders kunnen eventueel hoornvliescomplicaties optreden.
Gebruik geen poedervormige make-up rond het oog. Ev kan Eye-care make-up gebruikt worden.
Lensmanipulatie gebeurt best boven een tafel, bedekt met een handdoek . Dit voorkomt respectievelijk accidenteel verlies en krassen.
Wordt de lens kleverig , kan een Totalcare enzyme tablet opgelost worden in de totalcare vloeistof !! Hiervoor hebt u wel een speciale lenshouder nodig ! Best laat u de lens de hele nacht in de vloeistof. ’s Morgens goed afspoelen.